Начало > Новини > Стачките в Китай могат да отблъснат инвеститорите

Стачките в Китай могат да отблъснат инвеститорите


Основната причина за впечатляващия възход на Китай в последните десетилетия беше огромната и евтина работна сила. Именно тя е на прицел при стачките в страната, поставящи под въпрос и ентусиазма на външните компании, развиващи дейността си там, пише Ройтерс.

Общите разходи на компаниите обаче не би трябвало да се повишат значително в случай, че заплатите в Китай се увеличат, казват техни представители пред агенцията. Според тях увеличение в курса на юана също би могло да добави производствени разходи, но от друга страна то би увеличило потреблението в страната, което ще е благоприятно за бизнеса.

През последните месеци стачките са прекъсвали производството на японските автомобилни производители „Тойота“ и „Хонда“. Пострадала е и дейността на датската пивоварна „Карлсберг“, която е и най-голямата в Скандинавия.

Същевременно компаниите следят внимателно намесата на китайското правителство, защото стачките могат да навредят на бизнеса им. Една от крачките, които те предприемат, за да смекчат удара от евентуално оскъпяване на продукцията, е автоматизиране на производствените процеси.

„Разходите за труд са малка част от общите – суровините са по-скъпи. Но тъй като трудът се оскъпява, планираме да въведем автоматизация на продукцията, за да подобрим ефикасността си.“

Стачките и исканията за по-високи заплати обаче няма да изместят Китай от позицията на световна работилница, коментират икономисти. Заплатите може и да се увеличат с 10 на сто, но това няма да е много, тъй като те се равняват само на 2% от производствените разходи, казва Йочи Хойо, главен счетоводител на „Хонда“.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: