Начало > Новини > Китай вече е втората икономика в света, задмина Япония

Китай вече е втората икономика в света, задмина Япония


Китай надмина Япония по стойност на брутен вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на годината. Това направи Пекин втората най-голяма икономика в света след САЩ, измествайки Япония, предаде „Блумбърг“. След тридесетгодишен усилен растеж икономиката на Китай за тримесечието е достигнала БВП от 1.337 трилиона долара, докато този на Япония е бил 1.288 трилиона.

През първото тримесечие обаче Япония е била малко пред Китай. Което компенсира данните за полугодието и Япония запазва минимална преднина пред Китай – 2.587 трлн. долара срещу 2.532 трлн. долара, съобщава „Ройтерс“. Китайската икономика отчете 10.3% ръст спрямо второто тримесечие на миналата година.

Япония отчете силно забавяне през второто тримесечие, което изненада анализаторите, пише „Файненшъл таймс“. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна само с 0.4% за второто тримесечие на годишна база, което е много под ревизираните 4.4% за първото тримесечие. Япония изостава по растеж и спрямо другите силни икономики по света. Германия отчете 3.7% на годишна база, а САЩ – 2.4%.

Резкият спад в икономиката на Страната на изгряващото слънце се дължи на по-слабия ръст на износа, което е следствие на отслабване на финансовите стимули по света. Япония разчита основно на износ, а йената е близо до 15-годишен връх спрямо долара, което подбива възможностите на Япония на международните пазари. В момента 1 долар се разменя за 85.81 йени.

Прогнозите на икономисти са, че Пекин ще задмине Токио при данните за цялата 2010 г. Въпреки това разликата между Китай и САЩ от 10 трлн. долара като номинален БВП се очаква да се запази и дори при сегашните темпове на ръст китайската икономика трудно ще достигне американската в близките 10 години, коментира „Уолстрийт джърнъл“.

„Ако Пекин задмине Токио като втора световна икономическа сила, това ще бъде важно събитие за световната икономика, заяви Брус Касман, главен икономист към „Джей Пи Морган Чейс“. Удивителното е колко добре се справи Китай в тези трудни за повечето страни времена и продължава да бележи икономически растеж със стабилно темпо.“

Постоянството в растежа на Китай по време на кризата позволи на страните – износителки на стоки и материали, също да поддържат търговията си, казва Есвар Прасад от мисията на МВФ в Китай. Въпреки впечатляващия и дълготраен растеж развиващата се страна остава на 127-о място в класацията по БВП на човек от населението, допълва „Блумбърг“.

От друга страна обаче, се наблюдават признаци на контролирано забавяне в Китай, допълва „Файненшъл таймс“. Докато през първото тримесечие ръстът беше 11.9%, сега Пекин се опитва да успокои имотния пазар и да намали потреблението на електроенергия, а инфлацията на потребителските цени продължава да се увеличава.

Намалял е темпът на нарастване на индустриалното производство и на цените на имотите през юли, докато правителството затяга условията за достъп до кредит. Забавянето на вноса също сигнализира за спад във вътрешното потребление, допълва изданието.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: