Начало > Новини > Китай регистрира рекорден износ и през юли

Китай регистрира рекорден износ и през юли


Износът на Китай е достигнал рекордните 145.5 млрд. долара само за юли, показват данните на китайската статистика. С това търговският излишък на азиатската страна достига най-високото си равнище от 18 месеца. Той се оценява на 28.7 млрд. долара.

Спрямо юли миналата годината стойността на положителното салдо в търговския баланс на Китай се е повишила със 170%, посочва агенция „Блумбърг“. Данните показват, че износът продължава да расте с по-бързи темпове от вноса. Миналата година Китай задмина Германия като най-големия износител в световен мащаб.

По-рано тази година Китай промени валутната си политика и позволи на юана да поскъпне. Засега то се оценява на около 1%, като според някои анализатори до края на годината ще стигне 4%. Досега юанът беше фиксиран към долара и правителството го поддържаше евтин, за да стимулира износа.

Дори и след разхлабването на валутната политика обаче американският финансов министър Тимъти Гайтнър обяви, че китайската валута остава подценена.

По данни на НСИ за първите 5 месеца от годината в България са внесени китайски стоки на обща стойност 343.1 млн. лв. Спрямо първото шестмесечие на миналата година вносът от Китай намалява с 18%.

В същото време износът на български стоки към Китай е скочил тройно за първите 5 месеца до 170 млн. лв. (за петмесечието на 2009 г. износът към Китай е бил 50 млн. лв.).

Агенция SeeNews посочва, че експанзията на китайските производители в чужбина дава възможност и за спедиторските компании в балканския регион, който осигурява удобна връзка към други региони към света.

„Южноевропейският транспорт към Адриатическия регион ще заеме важна част от световния спедиторски пазар през следващите години.

Инфраструктурата се модернизира, а с малко маркетинг и реклама този маршрут ще добие популярност сред логистичните компании“, коментира пред агенцията Боян Бесковник, продуктов мениджър на словенската група Intereuropa.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: