Начало > Новини > Пекин затваря 2000 завода заради слаби екологични показатели

Пекин затваря 2000 завода заради слаби екологични показатели


Китайското правителство е разпоредило затварянето на 2087 предприятия за цимент, стомана, алуминий и други материали заради ниската им енергийна ефективност и големите количества отпадъци, които се генерират при производството. Това съобщи АП, позовавайки се на информация от министерството на индустрията и информационните технологии.

До края на септември промишлените съоръжения, които включват и производители на кокс и хартия, трябва да преустановят работата си. След това разрешителните им за емитиране на вредни газове ще бъдат отнети, а електрозахранването им ще бъде прекъснато. Мярката обаче може да засегне икономическия растеж на азиатската държава, коментира „Блумбърг“.

Петгодишният план на Пекин за пестене на енергия и парникови емисии предвижда намаляване на потреблението на енергия с 20% на единица БВП до края на тази година. Възстановяването на икономиката и разрастването на строителния сектор обаче засилиха търсенето на цимент, стомана и други енергоемки материали, което доведе до леко покачване на енергийната интензивност (съотношението между консумираната енергия и БВП – бел. ред.).

Китай е най-големият производител на стомана в света. Най-новите й заводи са оборудвани с последно поколение екотехнологии, но в страната са разпръснати хиляди малки индустриални фабрики с влошени показатели.

Миналата година Китай изпревари САЩ като най-големия консуматор на енергия, въпреки че наскоро правителството отрече данните.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: