Начало > Новини > Икономиката на Китай с първи признаци на забавяне

Икономиката на Китай с първи признаци на забавяне


Ръстът на китайската икономика се забави до 10.3% през второто тримесечие на годината, предаде агенция „Блумбърг“. Това може да означава, че правителствените мерки за охлаждане на имотния пазар и понижаване на инвестициите в инфраструктурни проекти започват да дават резултат.

Повишението за второто тримесечие се случва след рекордния ръст от 11.9 на сто за първите 3 месеца на годината. Тогава пък анализаторите изразиха опасенията си, че икономиката върви към прегряване.
В тази връзка лекото забавяне е позитивна и донякъде очаквана новина. Други фактори обаче намекват, че растежът се забавя прекалено бързо. Така например промишленото производство нарасна с 13.7% на годишна база през юни от 16.5 на сто през май.

Правителството на Китай изрази задоволството си от забавянето на икономическата активност в страната. Говорителят на националната  статистическа служба Шенг Лайун каза, че това ще спомогне за трансформиране на икономическия модел на азиатската държава.

Забавянето на икономиката се възприема като негативен сигнал от някои инвеститори, които възприемат азиатската страна като двигател на глобалното възстановяване.

Новината предизвика понижение на фондовите пазари в Азия. Индексът MSCI Asia Pacific се понижи с 1%, а Shanghai Composite затвори със спад от 1.9 на сто. Японският Nikkei 225 загуби 1.1% от стойността си.

„Доказателствата за забавяне на икономиката и рисковете, които създава това, тества готовността на правителството да противодейства на надуващия се имотен балон“, коментира Том Орлик, икономист от Stone & McCarthy, пред „Файненшъл таймс“.

Въпреки че обемът на новите ипотечни заеми започна да намалява още през есента, Пекин предприе редица действия за намаляване на спекулациите на имотния пазар. Последно бяха приети мерки за ограничаване на ипотеките за покупка на второ жилище.

Правителството наложи ограничения и на инвестиционните компании, управлявани от местните правителства. Те са в основата на огромния брой инвестиционни проекти, стартирали през миналата година.

Забавянето в активността се отрази на инфлацията, понижавайки я до 2.9% през юни от 3.1 на сто за май. Производствената инфлация пък намаля  до 6.4%. В същото време износът и търговията на дребно продължиха да отчитат сериозен ръст.

„Икономиката на Китай се забавя, а не се разпада“, коментира Стивън Грийн, икономист от Standard Chartered. „Целта в момента е отнемане на тежестта от най-стимулираните сектори на икономиката и завръщане към по-устойчиви източници на растеж“, допълни той.

Според Грийн обаче правителството отново ще разхлаби политиката от началото на следващата година, тъй като забавянето ще продължи да се усеща през следващите месеци.

Един от двигателите на китайската икономика остава износът. През юни той на расна с цели 44% на годишна база, като страната отчете и месечен излишък по текущата сметка от 20 млрд. долара.
БВП на Китай все пак остава сред най-бързо растящите в глобален мащаб.

Очаква се още през 2010 г. икономиката на страната ще стане втората по-големина в света, измествайки японската. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира през март, че тя ще допринесе за една трета от глобалния растеж през годината.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: