Начало > Новини > Китай оглави глобалната класация

Китай оглави глобалната класация


През тази година глобалната класация се оглавява от Китай, който успя да измести от първото място Индия. Страната стана много атрактивна за инвеститорите, като много от големите западноевропейски компании заложиха на развитие там. Според доклада на AT Kearney много търговци в Китай и Индия, освен че правят експанзия в по-големите градове, започват да отварят свои обекти и в по-малки, но перспективни населени места.

На второ място в тазгодишната класация е Кувейт, която присъства за пръв път в индекса. Причината за добрата оценка, от една страна, е високата покупателна способност в страната, както и мерките, които местното правителство взе за привличане на инвеститори и диверсификация на свързаната предимно с петрола местна икономика.

Челната петица се допълва още от Саудитска Арабия, която също се отвори значително за чуждестранни инвестиции, и Бразилия, която е сред най-бързо развиващите се икономики.

Като цяло в топ 10 присъстват най-много държави от Латинска Америка. На 10-то място пък е класирана Русия, която, въпреки че пада с 8 места в индекса, остава най-атрактивната държава в Източна Европа.

По-малката атрактивност на страната се дължи основно на новосъздадения антимонополен закон, позволяващ максимум 25% пазарен дял за производството и търговията с основни местни продукти, което налага промяна в част от плановете на търговците спрямо новата ситуация. Въпреки това Русия се смята за атрактивна заради растящата средна класа и увеличението на доходите на населението като цяло.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: