Начало > Новини > Историческа търговска сделка Китай – Тайван

Историческа търговска сделка Китай – Тайван


Китай и Тайван, която според Пекин е просто още една китайска провинция, ще сключат в началото на седмицата историческо търговско споразумение, което ще премахне тарифите върху над 800 продукта, предаде „Ройтерс“.

Двустранната търговия се очаква да генерира около 100 млрд. долара годишно. Най-значимата сделка между двете страни от 60 години насам се очаква да бъде официално сключена между 28 и 30 юни в град Чунцин.

Тайванското правителство настояваше за сключването на сделката, тъй като се опасяваше, че икономиката, ориентирана към износ, ще изостане от процъфтяващия китайски пазар. „При споразумение за свободна търговия е неизбежно да има печелещи и губещи“, казва Тони Фу, икономист в клона на банката HSBC в Тайпе.

„Списъкът на стоките покрива най-често експортираните продукти от Тайван към Китай, така че сделката не е лоша“, допълва той. Според споразумението отпадат тарифите от 267 китайски продукта, които възлизат на 2.86 млрд. долара, и от 539 тайвански продукта на стойност 13.84 млрд. долара.

Споразумението ще отвори път и за инвестиции в Тайван в сектори като забавлението и бизнес услугите, а Тайван ще може да инвестира в компютърните технологии, авиоподдръжката и медицинския сектор в Китай. Същевременно тайвански банки в Китай ще могат да оперират с китайска валута година по-рано, отколкото сегашните ограничения позволяват.

За пазарите сделката между експортно зависимия Тайван и най-големия му търговски партньор и чуждестранен инвеститор е добре дошла. Отпадането на тарифите ще възлиза на около 15% от износа на Тайван към Китай. Според Рамковото споразумение за икономическо сътрудничество ще се създадат около 260 хил. работни места в Тайван и брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1.7% годишно.

Сделката също така би трябвало да увеличи шансовете на управляващата партия в Тайван на изборите в края на годината, тъй като опозицията счита за опасни икономическите и политически последици от сделката. Тя смята, че заради споразумението тайванският пазар ще се напълни с евтини китайски стоки, което от своя страна ще увеличи безработицата, и представлява първата стъпка към китайското политическо надмощие.

„Това е политическо решение, не икономическо. Политическата стратегия на Пекин е да спечели сърцата на хората в Тайван и да измести опозиционната партия, която подкрепя независимостта“, казва Лин Чун Пин, професор в университета „Тамкан“ в Тайпе. Опозицията настоява всяка търговска сделка да се осъществява под егидата на Световната търговска организация и организира стачка срещу споразумението в събота.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: