Начало > Какво ? Китай ли ...? > Китайски фабрики са произвели 90% от вувузелите на световното

Китайски фабрики са произвели 90% от вувузелите на световното


Вувузелите, които се превърнаха в символ на световното първенство в Южна Африка, се произвеждат в Китай. Около 90% от всички продавани музикални инструменти са направени в азиатската страна, пише „Чайна дейли“.

От началото на април само фабриката за производство на пластмасови продукти „Жиян“ е продала над 1 милион вувузели. Това обясни генералният мениджър на компанията Ву Южун. Той добави, че фабриката произвежда различни модели от продукта.

Експертите твърдят, че почти всички вувузели в Южна Африка произхождат от едва пет фабрики в провинцията Гуандон. Производителят на детски играчки „Гуанда“ пък прави по около 20 хиляди бройки на ден.

Вувузелите станаха известни още миналото лято по време на Купата на Конфедерациите. Тогава много футболисти и треньори се оплакаха от шума. Наскоро се появи идеята те да бъдат забранени, но ФИФА отказа.

През 2009 г. южноафрикански работници обясниха, че се прехранват с изработването на вувузелите. „Най-важни са работните места. Около 1500 човека в ЮАР живеят от производството на тези тромби. Не мислете за тези, които се забавляват, а за онези, които с това си изкарват хляба. А ако ви заболи глава от шума – вземете си аспирин“, каза миналото лято Джулия, която работи в такава фабрика.

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: