Начало > Култура > Китайска архитектура – Увод

Китайска архитектура – Увод


Китайската архитектура е важна съставна част от богата китайска цивилизация. Китайската архитектурна система заедно с западната и ислямската, съставляват трите най-главни архитектурни системи в света. Лично аз съм и голям фен, с няколко статии започвайки с тази ще дам повече информация, сники и разяснениа на значението на отделните елементи и материали които се използват. Както и ще споделя някои лични впечатления от обектите които съм посещавал в Китай. Интересна е и комбинацията между западната и традиционната китайска архитектура.

За начало трябва да се знаем, че китайската архитектурна система е единствената, в която главно се използва дърво. Тя представлява обединението на морала, естетиката и обожанието на китайците към природата. Въз основа на дълбоката традиционна култура, в китайската архитектура се формират следните особености: обръща се голямо внимание върху съчетаването на множество сгради, в строителството им обикновено се спазва принципа на симетрия. Освен това, хармонията между природата и човека също е водеща идея на древните китайци.

Уменията за строителството и украсяването на сградите оказват силно влияние в архитектурния стил на Япония, КНДР, Виетнам, Монголия и други страни. Съвременната китайска архитектура се развива непрекъснато, едновременно със съхраняване на традиционната специфика, и използване постиженията на Запада.

Следва продължение … (за дворците)

Advertisements
Категории:Култура
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: