Начало > Новини > Ново поколение работници се ражда в Китай

Ново поколение работници се ражда в Китай


Изненадваща бе гледката през тази седмица в завода за авточасти на „Хонда мотор“ във Фошан – мъже с жълти шапки от държавния профсъюз се опитваха да успокоят служителите и да ги накарат да се върнат на работа.

Необичайният развой на събитията е свидетелство за намаляващото влияние на държавния профсъюз и за новата власт в ръцете на работниците в страната, която доскоро примамваше чуждестранните компании със своята покорна работна ръка.

Няма надеждни данни за броя на стачките в Китай. Вероятно голяма част от тях са кратки и по една или друга причина за тях не се чува нищо, но според „Ройтерс“ стачката в завода на „Хонда мотор“ е отражение на една нова тенденция –  демографските промени дават на младите китайски служители средства за натиск, с каквито техните родители не са разполагали.

През последните 20 години броят на китайците на възраст между 15 и 24 години се колебаеше около 200-250 милиона, но през следващите 12 години те ще намалеят с една трета и това ще им осигури невиждана досега мощ при преговорите с работодателите, прогнозира икономистът Артур Крьобер от Dragonomics.

„Най-силното оръжие на работодателите досега бе страхът на служителите, че ако те стачкуват, ще бъдат изхвърлени на улицата и за мястото ще се борят още 10 хиляди. Това оръжие вече не съществува, тъй като няма онези „други 10 хиляди“, които да ги сменят“, обяснява Крьобер.

Докато предишното поколение бе съставено от зле образовани селяни, сегашното е родено предимно в градовете. Работниците нямат друг поминък освен в завода и нямат друг избор, освен да накарат заводът да работи за тях, обяснява Лий Чанхъ от офиса на Международната организация на труда в Пекин.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: