Начало > Новини > Открито e Експо 2010 в Шанхай

Открито e Експо 2010 в Шанхай


Световното изложение Експо 2010 (Expo2010.ch) в Шанхай „По-съвършен град, по-добър живот“ бе открито днес и ще продължи до 31 октомври. Китай обяви, че е похарчил 4,2 млрд. долара – два пъти повече отколкото за Олимпийските игри в Пекин през 2008 г. – за да предложи отлични условия за провеждането на най-голямото изложение в света. Сегашното Експо е най-скъпото изложение в историята, но според китайски медии истинските разходи са близо 58 млрд. долара. Площта, върху която е построено изложението, е два пъти по-голяма от площта на Монако и 20 пъти по-голяма от площта на предишното изложение, което бе организирано в испанския град Сарагоса през 2008 г.

За изложбена площ са отделени 5,3 квадратни километра по двата бряга на река Хуанпу.

Град Шанхай плати 45 млрд. евро за модернизиране на градската инфраструктура, построявайки най-дългото метро в света, два нови летищни терминала и променада за 700 млн. д., както и нови пътища, паркове и мостове. България участва на площ 324 кв. метра в общ европейски павилион и с бюджет от 1 321 650 лв., осигурени от бюджета на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Темата на българското представяне е „Град със споделено наследство“. Образът на България, който експозицията пресъздава, ще разкрие пред посетителите връзката между традицията и проекта за бъдещето, как историческото и културното наследство се комбинират със съвременния начин на живот на хората. Темата на „Експо Шанхай 2010“ вече е изобразена и на пощенска марка, съобщиха от Министерството на транспорта. Марката е пусната днес в обращение от министерството. Тиражът на пощенската марка е 20 хил. броя, а цената – 1,40 лв. Предвижда се 14 юни да бъде Национален ден на България. Организатор на българското участие е „Международен панаир Пловдив“, а национален комисар е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

За представянето на страната ни през тази година са отпуснати общо 2 231 650 лв., от които 1 321 650 лв. – от бюджета на МИЕТ, и 910 хил. лв. – допълнителна финансова помощ от китайската страна.

Поради финансовата криза това е максимално възможният ресурс, който може да бъде осигурен от държавата за представянето на страната ни на Експо 2010 в Шанхай, съобщиха от министерството.

Шанхай очаква 70 млн. посетители, само 5% от които вероятно ще бъдат чужденци.

Днес на откриването бяха няколко държавни глави, сред които президентът на Франция Никола Саркози със съпругата си Карла Бруни.

Градските власти са засилили максимално мерките за сигурност, правят проверки на чантите на хората на всяка станция на метрото и разпространяват указания за откриване на бомби до всички офиси във финансовия район Пудун.

Изложението в Шанхай се саморекламира като първото екологично и „зелено“ Експо и като част от съоръженията е построена най-голямата слънчева електроцентрала в Китай.

За транспорт се предлагат превозни средства с нулеви емисии на вредни газове. Но повечето павилиони ще бъдат съборени сред края на изложението.

Според повечето чуждестранни наблюдатели това е поредното екстравагантно пилеене на пари от управляващата Комунистическа партия, което подчертава мащаба на опитите й да демонстрира силата си чрез зрелищен спектакъл. Преди откриването се разразиха обвинения в кражба на интелектуална собственост,след като бе поставена под въпрос оригиналността на официалната песен и дори на талисмана на събитието. Песента все още може да бъде оттеглена, след като се появиха оплаквания, че тя твърде много прилича на по-стар японски хит. Според някои наблюдатели пък синият талисман на изложението, Хайбао, напомня силно американски анимационен герой от 60-те години. „Под обстрел“ са и архитектите на китайския павилион, тъй като създадената от тях сграда напомня на японския павилион на изложението в Севиля, Испания, през 1992 г., както и на канадския на изложението в Монреал през 1967 г.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: