Начало > Новини > Как да спечелим, ако Китай остави валутата си да поскъпне?

Как да спечелим, ако Китай остави валутата си да поскъпне?


Дискусията около валутния курс на китайския юан се превърна в основна тема от началото на годината. По оста Вашингтон-Пекин непрекъснато се обменят подмятания, коментари и препоръки за валутната политика, като със съвети периодично се включват и анализатори и политици от Европа и Азия.

Това повдига въпроса как може да се спечели от евентуалното поскъпване на юана и кое е най-удачното инвестиционно поведение в такава ситуация.

Ако можем да приемем, че историята е добър учител, то подходящи за инвестиции са азиатските валути, различни от китайската – южнокорейски вон, сингапурски долар, индонезийска рупия, показва справка, изготвена от Bloomberg.

През дванадесетте месеца след последния път, когато Китай остави валутата си да поскъпне, южнокорейският вон например е поскъпнал пет пъти повече от юана. За същия период сингапурският долар е поскъпнал три пъти повече, индонезийската рупия – пет пъти повече, а малайзийският рингит – два пъти повече.

Последната промяна в курса на китайската валута бе през юли 2005 година, като за срок от една година след това юанът поскъпна с 1,4 на сто спрямо долара. В същото време валутата на Сингапур повиши стойността си с 4,3 на сто, рупията скочи със 7 на сто, а вонът – със 7,4 на сто.

Прогнозите на анализаторите и сега са доста оптимистични, като очакванията на японската банка Nomura са за поскъпване на вона с 9,6 на сто до март 2011 година. За сингапурския долар се очаква ръст от 9,1 на сто, за тайванския – 5,3 на сто. Това е базирано на повишение на стойността на юана от 6,8 на сто до 6,36 юана за долар.

От Goldman Sachs пък прогнозират максимален ръст на китайската валута от 4,9 на сто, на база който се очаква поскъпване на тайванския долар с 5,2 на сто и на южнокорейския вон с 6,7 на сто.

Причината за очакваните ръстове на азиатските валути е основно в това, че инвеститорите ще се насочат към страни с по-ограничена регулация на валутните пазари, посочват от Nomura. Към момента за най-силно регулирани в региона се смятат валутите на Сингапур и Тайван и това е причината за тях да се очаква по-ограничена полза от промяна в курса на юана.

Очакванията за незабавен ефект върху регионалния пазар от евентуалните действия на Китай се пораждат от това, че при поскъпване на юана ще последва ръст на вносните цени за околните държави. За да се избегнат негативните ефекти от това, а и за по-активна борба с инфлацията като цяло, тези държави ще бъдат принудени да повишат курса на валутите си, посочват анализаторите.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: