Начало > Новини > Ху Дзинтао: Китай няма да се поддаде на натиска за поскъпване на юана

Ху Дзинтао: Китай няма да се поддаде на натиска за поскъпване на юана


Правителството в Пекин ще се придържа стриктно към своята програма за реформиране на обменния курс на китайския юан, е заявил китайският президент Ху Дзинтао по време на срещата с американския президент Барак Обама, която се състоя в понеделник във Вашингтон.

Той наблегна на това, че Китай няма да се поддаде на силния външен натиск и да позволи на юана да поскъпне, предаде CNBC. Американският президент призова за пореден път за по-гъвкав курс на юана.

В отговор на многобройните призиви Китай да премахне фиксирания курс на юана към щатския долар, Ху Дзинтао заяви, че ще вземе решение по въпроса, като се съобрази с икономическите и социални интереси на Китай.

Президентът на Китай се защити с аргумента, че по-скъпият юан не е панацея за проблемите на световната икономика и че по-силният му курс няма да оправи търговския дефицит на САЩ, нито да реши проблема с високата безработица там.

В средата на 2008 г. Пекин замрази обменния курс на китайската валута срещу долара, за да предпази по този начин местните износители от глобалния икономически спад. Бързите темпове, с които икономиката на Китай пое нагоре през 2009 г., обаче предизвикаха много критики по адрес на политиката на Пекин да държи валутата си евтина.

Евентуалното поскъпване на юана през тази година може да подкрепи и други азиатски валути, различни от китайската – южнокорейския вон, сингапурския долар и индонезийската рупия.

Китайският държавен глава заяви, че Китай не си е поставил за цел да има търговски излишък със САЩ и би желал вносът на американски стоки в страната да се увеличи. Той призова американското правителство да премахне за тази цел ограниченията за износа на високотехнологични продукти към Китай, които съществуват в момента.

Освен дискусиите, посветени на икономиката, на преден план по време на срещата на китайския президент с Барак Обама бяха и начините за увеличаване на ядрената безопасност в света. Обама наблегна на очакванията си Китай да участва в налагането на по-стриктни санкции срещу ядрената програма на Иран.

Ху Дзинтао изрази готовност да се засили координацията със САЩ по въпроса, както и да се постигне по-тясно сътрудничество в борбата с изменението на климата и срещу ядрената програма на Северна Корея.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: