Начало > Новини > Световната банка призова Китай да забави икономиката си

Световната банка призова Китай да забави икономиката си


Световната банка (СБ) призова китайското правителство да вземе по-сериозни мерки, за да охлади икономиката си и да избегне висока инфлация. Експерти от банката предвиждат икономическият растеж на страната да е 9.5%  тази година, съобщи „Уолстрийт джърнъл“.

В последния си тримесечен доклад за страната банката повиши своята първоначална прогноза от 8.7% и предложи на Пекин да използва лихвените проценти, за да затегне икономическата си политика и да въведе по-гъвкав курс на юана, за да избегне инфлацията и формирането на балон на местния имотен пазар.

„Наблюдаваме и някои други рискове като част от последствията на икономическите стимули, които бяха приложени през миналата година“, заяви Луи Кюж, старжи икономист към СБ в Пекин. Кюж заяви, че повишаването на цените на имотите трябва да бъде задържано.

От СБ заявиха, че е малко вероятно инфлацията в страната да достигне прекалено високи стойности през тази година, но очакват цените на потребителските стоки да се увеличат с 3.7% през 2010 г. и да спаднат до 2.8% през 2011 г.

Предложенията дойдоха, след като Китай започна да намалява мерките за стимулиране на икономиката си, които наложи по време на финансовата криза. Китайската централна банка на два пъти изиска местните банки да поддържат високи депозитни резерви тази година, за да пресече високия ръст на заемите, който започна през миналата година.

Премиерът на страната Вън Цзябао подчерта важността от запазване на ценовата стабилност по време на годишният си отчет пред парламента.

СБ препоръча тазгодишната китайска макроикономическа политика да се затегне повече от тази през 2009 г., както и че Китай трябва да приеме различни политически мерки от приложените в другите страни, защото при нея растежът е много по-бърз.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: