Начало > Какво ? Китай ли ...? > Google почти сигурно закрива търсачката си в Китай

Google почти сигурно закрива търсачката си в Китай


Google е изработила конкретни планове за преустановяване дейността на търсачката си в Китай, и е „99,9%” сигурна, че ще ги осъществи, разкрива Financial Times, цитирайки източник, запознат с компанията.

Информацията идва след като разговорите между Google и китайските власти относно налаганата интернет цензура в страната са очевидно в задънена улица.

Google е в остър спор с китайските власти относно цензурата върху резултатите от търсенията и кибератаките срещу американската компания.

Китайското правителство заяви в петък, че не е готово на компромиси само за да накара Google да остане.

Компанията има нужда от време за да подготви действията си, както и да преприеме мерки за защита на служителите си в Китай след затварянето на Google.cn, е заявил източникът.

Google освен това търси начини да запази другите си дейности в Китай, въпреки опасенията на някои от ръководителите й, че ответната реакция от страна на китайските власти ще направи това почти невъзможно.

Освен 30%-я дял, който има сред търсачките в Китай, компанията разполага с изследователски център в Пекин и с маркетингово звено, работещо с местни рекламодатели за китайската версия на Google.com.

Главният изпълнителен директор, Ерик Шмидт, е заявил пред Financial Times, че „Google не се изтегля изцяло от Китай”. „Ние имаме добър бизнес в страната. Въпросът е единствено около правилата за цензура”, е казал той.

В глобално проучване на BBC относно достъпa до интернет, китайците са сред нациите отстояващи най-силно това основно право, но и най-малко подкрепят пълната липса на регулации в световната мрежа.

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: