Начало > Какво ? Китай ли ...? > Китайска фабрика спря производството на талисмана на световното в Южна Африка

Китайска фабрика спря производството на талисмана на световното в Южна Африка


Китайска фабрика получи заповед да преустанови производството на талисмана на световното първенство в Южна Африка заради лоши условия на труд.

Базираната в Шанхай фабрика трябва да претърпи промени, за да продължи да създава нови копия на Закуми, както се казва талисманът. Това заявиха от Global Brand Group (GBG), която ръководи брандирането на ФИФА.

Проверка е показала редица нарушения, които не отговарят на необходимите разпоредби на ФИФА, съобщава „Ройтерс“. „На производителя е предоставен план за подобрение и за поправяне на допуснатите пропуски“, коментират от GBG.

Профсъюзи в Южна Африка заплашиха да бойкотират световното, след като „Нюз ъф дъ уърлд“ съобщи, че работниците във фабриката получават „жалки“ заплати, а условията за труд са лоши.

„Обвиненията, че използваме детски труд, че заплащането е изключително ниско и че условията за труд са лоши, са пълна измислица“, каза говорителят на фабриката пред „Ройтерс“. Според него обвиненията идват от някои политици в Южна Африка, които „търсят оправдание“ заради високата безработица в африканската държава.

„Ние сме сред най-добрите компании в Китай по отношение на работна среда, заплащане, спазване на закона и т.н. Определено отговаряме на китайските стандарти. Доволни сме, че получихме съвет от GBG как да подобрим условията на труд. Факт е обаче, че заплатите и условията на труд в Китай никога не могат да се съревновават на тези във Великобритания или Сингапур“, добави говорителят на фабриката.

Името на Закуми идва от „ЗА“ – абревиатура на Южна Африка (такъв е и домейнът на страната), както и от „куми“, което на няколко африкански езика означава „десет“.

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: