Начало > Новини > Експерти: Води се истинска кибервойна

Експерти: Води се истинска кибервойна


Кибератаките срещу западни институции, тръгващи от Китай, са се увеличили изключително много през последните месеци, което според експерти озтачава, че вече се води истинска кибервойна, писа в. „Таймс“. Само в САЩ броят на атаките срещу Конгреса и други правителствени агенции през миналата година е достигнал 1.6 млрд. месечно, сочи доклад, разпространен в петък.

Тези и други данни са станали причина в НАТО и ЕС да се вземат специални мерки за защита на специалните материали, особено тези с разузнавателни данни. Според анализатори Западът няма ефикасен отговор, а ЕС е особено застрашен, тъй като киберзащитата е приоритет на страните членки.

Дипломатически източник от НАТО заяви за „Таймс“, че „всички са наясно за засилената активност на китайските хакери, тъй като ежедневно получаваме предупреждения от службата за вътрешна сигурност“. Същият източник потвърждава информацията, че през последните 12 месеца атаките са се увеличили сериозно, а най-активни са китайските хакери. Именно китайското киберпроникване в ключови служби в НАТО и ЕС е довело до ограничения в нормалния поток разузнавателна информация поради опасения, че ключови доклади могат да бъдат откраднати.

Източници от службата за киберсигурност към британския кабинет, създадена миналата година, посочват, че атаките са два вида. Едните се фокусират върху сриването на компютърните система, а при другите целта е кражбата на важна информация. Към службата вече има и специален екип, чиято задача е да контрира растящата киберзаплаха по отношение на разузнавателния материал. Той започва да работи този месец.

Британската и американската киберзащити са сред най-сложните, но същото не може да се каже за тази в ЕС, посочва Джеймс Люис от Центъра за стратегически и международни изследвания. „Откритостта на европейските институции ги прави идеална цел за проникване. Те попадат в полезрението на китайците по въпроси като оръжейните продажби, неразпространението на ядрени оръжия, Тибет и енергетиката“, казва той. Липсата на рутинен обмен на разузнавателни данни между САЩ и ЕС също допринася за незащитеността на европейските системи, смята друг анализатор.

Джонатан Еванс, генерален директор на МИ5, предупреди още през 2007 г., че няколко държави активно участват в мащабни кибератаки. Той не посочи за кои страни става дума, но други експерти от сферата на сигурността сочат Китай като носител на най-голямата заплаха. Пекин отрича да стои зад каквито и да било атаки.

Директорът на ФБР Робърт Мюлър посочва, че в бъдеще вероятно и „Ал Кайда“ ще представлява киберзаплаха. В реч пред конференция по сигурността миналата седмица той каза, че терористични групи ползват интернет, за да набират членове и да планират атаки, а вече имат и сериозен интерес към хакерските атаки. По думите му добре насочена кибератака би могла да има същото въздействие като „поставена на правителното място бомба“. Той също обвини „държавите хакери“, че се опитват да се доберат до американска технология, разузнавателни данни, интелектуална собственост и дори оръжие и стратегии.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: