Начало > Култура > Китайско кино в четвъртък

Китайско кино в четвъртък


Проектът „Нощно кино в четвъртък“ продължава тази седмица с историческата драма „Сцена на открито“ на режисьора Джиа Джанкъ. Това е филм за настъпващите промени в съвременен Китай. Десет години след създаването му филмът все още не е получил одобрение от китайското правителство. Той е номиниран като най-добър филм на Международния фестивал на независимото кино Буенос Айрес 2001, на Венецианския филм фест през 2000 г. за „Златен лъв“, печели награда Netpac и др.

Кръстен на популярна през 80-те години китайска песен, филмът „Сцена на открито“ проследява живота на четирима приятели, членове на театрална трупа в малкия град Фенянг, Шанхи, по време на промените в съвременен Китай (края на 70-те до началото на 90-те).

В началото младежите изнасят политически представления във възхвала на Мао, тайно жадувайки за промяна и за външния свят. Във време на реформи и достъп до свободния пазар техният живот в провинцията се променя бавно, но безвъзвратно, също както и светът наоколо – под влияние на музиката, модата и… приватизацията на тяхната трупа.

Advertisements
Категории:Култура
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: