Начало > Новини > Китай забавя растежа на военните разходи

Китай забавя растежа на военните разходи


Официалният бюджет на Китай за отбрана за 2010 г. ще се увеличи със 7.5%, съобщи правителствен говорител, цитиран от АП и „Ройтерс“. Ръстът е наполовина спрямо увеличението в предходните години и е първият едноцифрен от 1989 г. насам, коментират експерти.

При оповестяването на бюджета Ли Чжаосин не даде обяснение за промяната, но според експерти това се дължи на огромните програми, предвидени от властите за стимулиране на икономиката и справяне с безработицата, които са „изяли“ част от средствата, отпускани за военните в нормална година.

На специална пресконференция преди откриването в петък на Националния народен конгрес, китайския парламент, той посочи, че правителството винаги е опитвало да ограничи военните разходи и „ги е поставяло на необходимото ниво, за да осигури баланс между националната отбрана и икономическото развитие“.

Бюджетът трябва да бъде одобрен от парламента, но анализаторите са единодушни, че това е формалност. Те обаче отчитат намаляването на ръста като малко очаквано. „Изненадващо е, че разходите за отбрана падат под 10%. Военните ще бъдат недоволни“, казва Икио Каяхара, генерал от резерва, професор в университета „Такушоку“ в Япония.

Според предложения от правителството бюджет военните разходи за 2010 г. възлизат на 531 млрд. юана (77.9 млрд. долара), а реалното увеличение спрямо предходната година е 5.4 млрд. долара. Военните разходи за 2009 г. бяха предвидени с 14.9% над тези от 2008 г., но според „Ройтерс“ те са били дори повече, тъй като военните реално са похарчили 2 млрд. долара над официално отпуснатите им.

Въпреки че китайските власти през последните години дават повече информация за военните си разходи, повечето от плановете им остават тайна. Според доклад на Пентагона от 2009 г. реално Китай е похарчил за отбрана между 105 и 150 млрд .долара, а средното увеличение на разходите за периода 1996 – 2008 г. е било 12.9%.

Колкото и да се увеличава военният бюджет на Китай, той продължава да бледнее пред разходите за отбрана на САЩ, посочват анализатори. По данни на Центъра за контрол и неразпространение на оръжие през 2008 г. военният бюджет на САЩ е възлизал на 48% от глобалните военни разходи. Американските военни получават около 4% от БВП на страната, а китайските – около 1.4%.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: