Начало > Новини > Световният икономически климат се е подобрил

Световният икономически климат се е подобрил


Индексът на световния икономически климат се повиши през първото тримесечие на годината за четвърти пореден път. Това сочи съвместното проучване на световната икономика, което Международната търговска камара (ICC) и Института за икономически изследвания Ifo провеждат на всяко тримесечие.

„Спокойно можем да интерпретираме четирите последователни ръста на индекса като ясен сигнал, че икономиката се възстановява в световен мащаб.“, заявяват от организациите.
„Националните и международни икономически политики обаче трябва да обърнат сериозно внимание на предизвикателства като нарастващата безработица и високите нива на държавен дълг, ако искат световната икономика да се върне към балансирани и постоянни нива на растеж.“, казва в доклада директорът на секретариата на ICC Жан Розвадовски.

Експертите също така очакват повишение и в кратко-, и в дългосрочните лихвени проценти през годината, както и ниво на инфлацията за 2010 г. 2.9%, което е по-високо от стойността през 2009 г.

Ръстът в индекса се дължи предимно на резултатите на азиатските икономики, в частност Китай, Хонг Конг, Виетнам и Индия. За Канада и САЩ изгледите също са положителни. Икономическият климат в страните от еврозоната обаче не отчита подобрение. Според оценката най-лоша е ситуацията в Ирландия, Испания и Португалия.

По отношение на сегашната икономическа ситуация в Централна и Източна Европа, анализаторите също не са опимистично настроени, като в частност слаба е оценката за Румъния, Латвия, Естония, Литва и България.

Друг от изводите на проучването е и, че според анкетираните сътрудничеството между страните от Г-20 ще подобри значително координацията в световната икономика.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: