Начало > Новини > Засилват се мерките за борбата срещу прегряване на икономиката

Засилват се мерките за борбата срещу прегряване на икономиката


Китай обяви в края на седмицата поредната рестриктивна мярка, целяща да се ограничи прегряването на икономиката й. Централната банка на страната увеличи минималния задължителен резерв на банките до 16%. Това се случва за втори път в рамките на един месец. Като ограничителна мярка за прекомерната кредитна експанзия и инфлационния натиск централната банка проведе и два аукциона през януари, които доведоха до повишение на доходността на държавните ценни книжа.

Целта на новото решение на Пекин е да се забави ръстът на кредитирането, след като стана ясно, че размерът на новите заеми през януари е по-голям, отколкото за предишните три месеца, взети заедно. Това се случи, въпреки че в средата на януари на няколко китайски банки беше наредено да преустановят кредитирането до края на месеца.

Икономиката на Китай възстанови темпа си на растеж отпреди кризата през последното тримесечие на миналата година. Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 10.7% през четвъртото тримесечие на 2009 г. Силният растеж обаче е съпроводен с висока инфлация, породена от последствията на държавните стимули на стойност 586 млрд. долара.

Те доведоха до огромен ръст на кредитирането, значително нарастване на цените на имотния пазар, както и съживяване на износа на държавата след 13-месечно постоянно понижение. Улесненото кредитиране доведе до рекордните 1.4 трлн. долара нови заеми през 2009 г., което е двойно повече спрямо предходната година.

Притесненията на инвеститорите, че по-затегнатата монетарна политика на Китай може да забави възстановяването на икономиката в глобален мащаб, се отрази веднага в поведението им в ограничаване на рисковите операции.

Икономисти от Китай обаче смятат, че решението на правителството просто подсигурява съразмерно кредитиране по време на цялата година. „Ясно е, че тези регулации не ограничават кредитните квоти, а просто ги уравновесяват“, заяви Анди Ротман, икономист в CLSA. „По-притеснително би било, ако регулаторите изобщо не предприемат действия за забавяне на огромния растеж на кредитирането от миналата година“, посочва още Ротман.

От „Голдман Сакс“ заявиха, че „ключовият въпрос сега е дали банковият регулатор ще успее да поддържа контрола върху заемите през следващите месеци с оглед на риска от остър инфлационен натиск и създаването на балони при някои активи през предстоящите месеци“.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: