Начало > Новини > Популацията на тигри се е свила драстично

Популацията на тигри се е свила драстично


В Китай на свобода бродят едва около петдесет диви тигъра, предупредиха от организацията Wildlife Conservation Society. По оценките на природозащитниците от изобилстващия в миналото вид сега са останали десет животни в провинция Юнан, петнадесет в Тибет и двадесетина в северозападните провинции Цзилин и Хейлунцзян, предава „Ройтерс“. За напълно изчезнал се смята южнокитайският тигър.

„Броят на дивите тигри в Китай е крайно депресиращ. Имаме под 50 индивида на свобода. Популациите в Тибет и на юг все още се свиват. Тази на североизток е стабилна и може би леко се увеличава, но все още става въпрос за много малко число“, заяви ръководителят на китайската програма на природозащитната организация Се Ян.

Макар забранена, традиционната за Китай търговия с тигрови органи за медицински цели все още процъфтява. Приложение намира всичко – от козината до очните ябълки. Особено ценените са кожите на големите котки, които на черния пазар се търгуват на цени, достигащи до 20 хил. долара.

Според природозащитниците китайските закони и спорадичните акции за пресичането на нелегалната търговия не могат да решат проблема, коренящ се в липсата на последователност от страна на властите.

По оценки на природозащитници в Азия са останали едва около 3500 тигъра, обитаващи ареали в 12 страни, включително Русия. Това е в пъти по-малко отпреди столетие, когато из най-големия континент са бродели над сто хиляди животни.

През декември властите в Юнан осъдиха на 12 години затвор човек, убил и изял може би последния индокитайски тигър в Китай.

Индокитайският тигър също е на ръба на оцеляването с по-малко от хиляда индивида, останали на територията на Лаос, Виетнам, Камбоджа и Мианма.

Най-лоши са обаче прогнозите за популациите в Тибет и Юнан, тъй като и двете са малки и изолирани. В Североизточен Китай, макар тигрите да са малко на брой, положението се оценява като значително по-добро, тъй като от другата страна на границата в Русия почти необезпокоявани от човека живеят около 500 животни.

Източник: Reuters

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: