Начало > Новини > Китай купува външнополитическо влияние със заеми

Китай купува външнополитическо влияние със заеми


Малка, бедна, политически нестабилна и без значителни минерални залежи, но граничеща с Русия. Така може да бъде описана Молдова, която е на път да получи от Китай заем от един милиард долара. Сумата, равняваща се на една десета от брутния вътрешен продукт на европейската държава, все още подлежи на договаряне, но е знак за новата стратегия за разрастване на външнополитическата мощ на Пекин – навлизайки тихомълком в страни със слаби икономики и постепенно изграждайки финансови връзки със съседите на Кремъл.

Миналия юли китайските власти обещаха инвестират повече от 1 млрд. долара в енергийната и пътната инфраструктура на Таджикистан. Месеци по-рано пък централната банка на Пекин се съгласи на валутен суап на стойност 20 млрд. юана (2,93 млрд. долара) с друга бивша съветска република – Беларус.

Евентуални китайски инвестиции могат да се очакват в молдовското земеделие и добре развития текстилен сектор, тъй като те ще се отразят положително и на разходите по износа на стоки за ЕС, обясни пред Ройтерс Франклин Стивс от ЕБВР.

По мнението на анализатори за в бъдеще Китай ще се нуждае от все повече лостове за упражняване на влияние над богатата на газ и петрол Русия. Москва, която осигурява осем на сто от вноса на петролни продукти в Поднебесната империя, също има интереси в азиатската страна и в момента газовият монополист „Газпром“ се намира в напреднали преговори за увеличаване на доставките.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: