Начало > Какво ? Китай ли ...? > Полет до Луната

Полет до Луната


До десетина години китайската космическа агенция може да изпрати астронавти на Луната – развитие, което да бележи началото на нова ера в изследванията на естествения спътник на Земята, твърдят експерти, цитирани от в. „Гардиън“. Решението на администрацията на Белия дом да се откаже от плановете за завръщане на Луната оставят Китай като най-добре подготвения кандидат за втора държава, изпратила хора там, коментира изданието. Предложеният от Барак Обама в понеделник нов бюджет на САЩ не предвижда средства за струващата 81 млрд. програма „Констелейшън“, в чиито рамки трябваше да се подновят мисиите до Луната, спрени през 1972 г. Решението за спирането й обаче не означава, че подобни сложни и скъпоструващи операции не могат да бъдат извършени от други страни.

„Луната е очевидна цел за китайците и те искат да я достигнат до 2020 г.,“ твърди Кен Паундс, професор по космически науки от университета в Лестър.

Бюджетът на китайската космическа програма е около 2 млрд. долара годишно. Това е близо 1/10 от изразходваното от НАСА.

Досега в актива на Китай, който е оценяван като трета космическа сила след САЩ и Русия, са записани извеждането на космически екипаж в околоземна орбита, както и роботизирана мисия до луната. Миналата година пък Индия, която планира да изпрати човек в космоса до 2016 г., откри вода на земния спътник. Япония също има амбиции в посока към луната, където бе изпратена сателитна мисия, заснела във висока резолюция кадри от нейната повърхност.

Начало на амбициозната програма на Поднебесната империя ще сложи изстрелването на сателити, които да орбитират и достигнат до Луната, да се спуснат на нейната повърхност и да върнат на Земята около 2 кг скален материал. През октомври т.г. трябва да бъде изстреляна сонда, която да открие места, подходящи за кацане при следващи мисии.

Следващата стъпка към ще бъде направена през 2013 г. с изстрелването на роботизиран луноход. Ако се вярва на китайските планове, още догодина пък около Земята ще обикаля тяхна собствена космическа станция, която до края на десетилетието да бъде последвана от още две постоянни орбитални бази. С достатъчно финансиране пък първият китаец ще стъпи на Луната някъде около 2022 г

Advertisements
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: