Начало > Новини > Нови оръжейни доставки за Тайван

Нови оръжейни доставки за Тайван


Планираните от САЩ доставки на въоръжение и военна техника за Тайван на стойност 6,4 млрд. долара ще навредят сериозно на отношенията между Китай и САЩ и ще доведат до нежелателни за двете страни последствия. Това се казва в официално изявление на заместник-министъра на външните работи на Китай Хе Яфей пред американския посланик в Пекин Джон Хънтсман, предаде АФП.

„Американската страна игнорира многократните сериозни заявления на Пекин по този въпрос и упорито се придържа към грешните решения за продажбата на оръжия на Тайван, като нарушава три китайско-американски комюникета, включително от 17 август 1982 г., намесвайки се грубо във вътрешните работи на Китай, нанасяйки сериозна щета на държавната сигурност на Китай и възпрепятствайки мирното му обединение.“

Китайският дипломат призовава САЩ „да побързат с осъзнаването на вредния характер на планираната сделка, да се отнесат сериозно към позицията на Китай по този въпрос и незабавно да анулират грешното решение за продажбата на оръжие на острова, като прекратят такъв род доставки“.

Китай преустанови взаимните посещения на китайски и американски военнослужещи, насрочени за неделя във връзка с плановете на Вашингтон да продаде оръжия на Тайван, предаде АФП. Китай също така заплаши да наложи санкции срещу американските компании, изнасящи въоръжение за Тайван.

Тайван, от своя страна, приветства решението на САЩ да продадат на острова въоръжение на стойност 6,4 млрд. долара. Според Тайпе това ще помогне за мира и стабилността в Тайванския проток.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: