Начало > Новини > Китай планира мерки за намаляване на свръхпроизводството

Китай планира мерки за намаляване на свръхпроизводството


Китай планира нови мерки, с които ще се справи със свръхпроизводството в стоманената, циментовата и други индустрии, предвид бума в кредитирането, заяви заместник-директорът на китайската централна банка Жу Мин в интервю за „Блумбърг“.

„Тази година е от особено значение, защото структурните промени се превърнаха в основен приоритет и затова ще разработим повече мерки, които да насърчат индустрията и търговските банки да следват този тип политика“, казва Мин по време на Световния икономичеки форум в Давос.

Коментарът на централния банкер идва в момент, в който Китай се опитва да охлади кредитирането и да преориентира дългогодишния фокус на икономиката в износ. Страната се опитва в последните години да се справи със свръхпроизводството в стоманената и циментовата промишленост, като затваря компаниите, които замърсяват най-много околната среда и използват най-голямо количество енергийни ресурси.

Вицепремиерът Ли Кецян, който също присъства на форума в Давос, заяви, че правителството желае да поддържа икономическия растеж и да се справи с риска от инфлация.

„Целта е да се поддържа баланс между поддържането на стабилен и бърз икономически ръст, преструктуриране на икономиката и правилно управление на риска от инфлация“, заяви Ли на форума.

Китайската икономика отбеляза ръст от 10.7% през последното тримесечие за 2009 г. спрямо същия период предходната година – най-силните стойности от 2007 г. насам. Прогнозите на Международния валутен фонд сочат, че икономическият растеж ще се увеличи през тази година и ще достигне до 10%. За сравнение, през 2009 г. той е 8.7%.

Китай желае да осигури „стабилен ръст през цялата година“ от порядъка на 8% и 9%, заяви още Мин.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: