Начало > Новини > Очаква се 9,5% икономически ръст в Китай през 2010 г.

Очаква се 9,5% икономически ръст в Китай през 2010 г.


Брутният вътрешен продукт на Китай вероятно ще нарасне с около 9,5 на сто през 2010 година. Като основен фактор за това се смятат силното вътрешно потребление, както и корпоративните инвестиции, се посочва в анализ на държавния институт за изследване на икономическото развитие.

Според икономистите в институцията, която е под директния контрол на Държавния съвет, не се очаква сериозен инфлационен натиск през настоящата година. Поради тази причина прогнозите са за инфлация от порядъка на 3 на сто, предава CNBC.

Голяма част от икономическия растеж ще падне върху силното увеличаване на вътрешното потребление. То пък щяло да бъде подкрепено от държавните програми за насърчаване на придобиването на автомобили и на първо жилище.

В анализа се казва, че инвестициите в недвижими имоти от страна на компаниите ще забавят ръста си до около 20 на сто, след като се увеличиха с 30,1 на сто през миналата година.

През 2009 година Китай постигна ръст от 8,7 на сто. Прогнозите на водещи анализатори, анкетирани от Ройтерс, сочат ускоряване на растежа до 9,5 на сто тази година, което съвпада с мнението на китайските икономисти.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: