Начало > Новини > БВП на Китай се върна към нивата на растеж отпреди кризата

БВП на Китай се върна към нивата на растеж отпреди кризата


Икономиката на Китай възстанови темпа си нарастване от годините преди кризата през последното тримесечие на миналата година. Бурното възстановяване на азиатската държава обаче се случва на фона на все още нестабилната глобална икономика. Силният растеж е съпроводен с висока инфлация, което увеличава притесненията, че Пекин ще предприеме още рестриктивни мерки срещу прегряване на икономиката.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 10.7% през четвъртото тримесечие на 2009 г., съобщи „Блумбърг“. За цялата година растежът на икономиката е 8.7% – далеч над поставената правителствена цел от 8%.

Съживяването на икономиката се отдава на държавен стимул на стойност 586 млрд. долара. Той доведе до огромен ръст на кредитирането, имотният пазар нарасна значително, а износът се съживи през декември след 13-месечно понижение. Потребителските цени са се повишили с 1.9% на годишна база през миналия месец след ръст от 0.6% за ноември. Преди това девет месеца китайската икономика беше в дефлация. Производствените цени пък са скочили с 1.9% през декември спрямо спад от 2.1% месец по-рано.

Анализатори коментират, че Китай е на път да стане втората по-големина икономика в света, измествайки Япония. Според американската банка „Мерил Линч“ това още не се е случило. Доклад на Световната банка обаче намеква, че можем да очакваме подобно развитие до края на тази година, тъй като икономиката на страната ще нарасне с допълнителни 9% през 2010 г. БВП на Китай достигна 33.54 трлн. юана ($4.9 трлн.), а Токио ще представи официалните данни за миналата година през февруари.

По подобие на Япония Китай ускори растежа чрез бурна индустриализация, съпроводена с изместване на селското насление в градовете. Стандартът на живот на хората започна да се увеличава, което им позволява да си купуват нови жилища и като цяло да увеличат потреблението си. Тази прилика между двете азиатски икономики поражда опасения, че Китай може да претърпи криза, подобна на тази в Япония от края на 90-те години, която беше предизвикана от спукването на имотния балон.

Тези притеснения вече са подкрепени от реални доказателства. Продажбите на жилища в страната се увеличиха със 75% през миналата година, водени от голямата кредитна експанзия, а цените на имотите нараснаха с 20 на сто. В началото на седмицата пък централната банка директно „помоли“ някои финансови институции да ограничат обема на кредитирането.

Водещият икономист Нуриел Рубини заяви, че Пекин трябва да ускори мерките за затягане на паричната политика. „Страната трябва да вдигне основните лихвени проценти, за да ограничи кредитния бум. Нужно е това да се случи възможно най-скоро“, каза нюйоркският университетски преподавател.

„Вече има сериозни сигнали за прегряване на отделни части на икономиката“, продължи Рубини. „Силният растеж и високата инфлация са неприятен резултат и само увеличават страховете за затягане на монетарната политика“, коментира и Бен Симфендорфер, икономист в Royal Bank of Scotland. „Цените на стоките и услугите растат по-бързо от доходите, което ще притесни Пекин“, допълва той.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: