Начало > Какво ? Китай ли ...? > Китай планира да построи най-високото летище в света в Тибет

Китай планира да построи най-високото летище в света в Тибет


Китай планира да построи най-високото летище в света в Тибет на височина от близо 4500 метра, съобщава държавната агенция Xinhua.

Строителството на летището се предвижда да започне през следващата година и стойността му се изчислява на 1,8 млрд. юана (около 260 млн. долара), предава агенцията, като цитира представител на местните власти.

Летището ще бъде построено на височина 4436 метра, със 102 м по-високо от летище Бамда, също в Тибет, което се счита за най-високото в света от 1994 г. насам, допълва агенцията.

Летището ще се намира на около 230 км северно от Лхаса, столицата на Тибетския автономен регион в Китай, и ще е шестото в региона, който се управлява от Китай близо 60 години.

Според критици на управлението строителството на нова инфраструктура като ж.п. линии и летища дава възможност на китайското етническо мнозинство хан да навлиза масово в Тибет, като така се ползват местните ресурси и се затвърждава политическият контрол, коментира АФП. От Пекин обаче отговарят, че такива проекти ще подобрят качеството на живот в отдалечения район.

Строителството се очаква да отнеме три години.

  1. Няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар