Начало > Новини > Китай детронира Германия и стана най-големият износител на света

Китай детронира Германия и стана най-големият износител на света


Нарастващата икономическа мощ на Китай намери поредното си изражение, след като страната задмина Германия, превръщайки се в най-големия износител през 2009 г. Данните на Global Trade Information Services показват, че през първите 10 месеца на 2009 г. Китай е изнесъл стоки за 957 млрд. долара. Износът на Германия за същия период възлиза на 917 млрд. долара, предаде Wall Street Journal.

Търговски експерти смятат, че ситуацията ще се запази и след като се включат данните от ноември и декември, като през следващата седмица се очакват данните за търговското салдо за цялата 2009 г. Превръщането на Китай в най-големия износител на света бе очаквано, тъй като износът на страната се увеличаваше средно с по 20% на година през изминалото десетилетие.

Брутният вътрешен продукт на Китай стана по-голям от този на Германия през 2007 г. и отреди на китайската икономика третото място след САЩ и Япония. Азиатската страна, чието население наброява 1,3 млрд. души, пострада по-малко от международната финансова криза в сравнение с другите големи икономики, като икономистите очакват Китай да задмине и Япония още през тази година.

Износът на Китай се е свил с 20,4% на годишна база през първите десет месеца на 2009 г., докато този на Германия отчита по-голям спад от 27,4%. Курсът на китайския юан е фиксиран към щатския долар и по този начин страната спечели от поевтиняването на долара, което направи стоките на местните компании по-евтини и им помогна да увеличат своя пазарен дял в САЩ, Европа и Япония.

Високият обем на износа обаче не е устойчив модел за икономическо развитие, защото прави страната твърде зависима от външното потребление. Редица икономисти критикуват Китай за това, че се фокусира изцяло върху увеличаването на своя износ и правителството прави твърде малко, за да насърчава устойчивия растеж на вътрешното търсене и подобряването на жизнения стандарт.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: