Начало > Новини > Китай примамва обратно от чужбина най-добрите си учени

Китай примамва обратно от чужбина най-добрите си учени


Учените в САЩ не бяха особено изненадани, когато през 2008 г. престижният медицински институт „Хауърд Хюз“ в Мериленд даде 10 млн. долара грант на молекулярния биолог от Принстънския университет Ши Игон.

Но те бяха шокирани, когато няколко месеца по-късно той се отказа от дарението и обяви, че се връща в родния Китай, за да стане декан в университет в Пекин.

Игон вече бе натурализиран американски гражданин след 18 години живот в САЩ.

Така „Ню Йорк таймс“ започва разказа си за това как властите в Китай използват значителните си финансови възможности и подклаждат националната гордост, за да си върнат най-бляскавите умове на нацията, напуснали я през последните 30 години.

Клетъчните изследвания на Д-р Ши вече откриха нова посока в лекуването на рака. В Принстън лабораторията му заема цял етаж и разполага с годишен бюджет от 2 млн. долара.

„И днес мнозина не разбират защо се върнах, особено предвид всичко, което съм оставил в САЩ. Но все пак дължа нещо на страната си и това, което правя там, има десетократно и стократно по-голям ефект“, казва ученият. Проф. Робърт Остин от Принстън коментира пред изданието, че „това беше абсолютна лудост“.

Не така мислят властите в Пекин, опитващи се да обърнат посоката на изтичане на мозъци. Западът продължава да е привлекателно място за обучение и за изследвания за мнозина китайски специалисти. Но случаят с Ши показва, че Китай наваксва изоставането от технологично развитите държави много по-бързо, отколкото се е очаквало.

Бюджетните разходи за изследвания и разработки непрекъснато се увеличаваха през последните 10 години и днес са 1.5% от БВП. В САЩ този показател е доста по-висок – 2.7% от БВП, но китайският е далеч пред повечето от развиващи се държави. Прогноза на Технологичния институт в щата Джорджия от 2008 г. твърди, че някъде в следващите 10-20 години Китай ще надмине САЩ по способност да превръща научните изследвания в продукти и услуги, които могат да се продават по света.

Китайските учени са под натиск бързо да догонят американските си колеги и през последните 10 години са увеличили 4 пъти броя на годишните публикации, с което изостават само от САЩ. Близо 5000 китайски специалисти са ангажирани само в сферата на нанотехнологиите.

Количеството обаче не е качество. Въпреки значителните инвестиции в наука и технологии досега няма нито един китаец Нобелов лауреат, макар няколко китайци да са получавали такава за работата си на Запад. През 2008 г. Китай е заемал десето място по брой патенти, регистрирани в САЩ.

Китайските студенти продължават да напускат страната с нарастващо темпо – почти 180 хиляди през 2008 г., или с 25% повече от предходната година. Спечелилите докторантури в американски университети е най-малко вероятно да се върнат, твърди „Ню Йорк таймс“.

Завърналият се д-р Ши обаче твърди, че в Америка много азиатци се сблъскват с ефекта на т.нар. стъклен таван и не могат да пробият до върховете на науката просто заради произхода си. Любопитно е също, че той е бивш участник в протестите на Тянанмън, в САЩ е бил активен демократ, но не вярва, че многопартийната демокрация е пригодна за Китай.

Системата у дома не му остава длъжна – той е посрещан с недоверие и открита враждебност от местните си колеги. Някои от тях призовават да не бъде допускан до проекти, засягащи националните интереси на страната. „Не забравяйте, че той е чужденец“, пишело в един от блоговете.

Източник: Reuters

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: