Начало > Новини > Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света

Китай и още 10 държави в Азия създават третата по големина зона за свободна търговия в света


Китай и 10-те страни – членки на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН), ще подпишат днес споразумение, с което ще бъде създадена третата по големина търговска зона в света – икономически съюз с население от 1.9 милиарда души и търговия с обем 200 милиарда долара, съобщи БТА.

За Китай споразумението е начин да си осигури доставянето на суровини, а за страните от АСЕАН – възможност да се възползват от огромния китайски пазар.
В организацията членуват Бруней, Индонезия, Камбоджа, Лаос, Малайзия, Мианма, Филипините, Сингапур, Тайланд и Виетнам.

Първоначалното споразумение за свободна търговия между Китай и АСЕАН е подписано през ноември 2002 г. След 2005 г. някои мита бяха намалени, като през през 2007 г. бяха сключени споразумения за търговията със стоки и услуги. През август 2009 г. беше постигнато и споразумение в областта на инвестициите.

Като следствие от създаването на търговската зона през 2010 г. ще бъдат отменени митата за 90% от стоките, търгувани между Китай и Индонезия, Бруней, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, а след 2015 г. ще отпаднат и митата за Лаос, Виетнам, Камбоджа и Мианма.

Митата върху останалите 10% от стоките, включително текстил и някои категории електроника, са чувствителна тема и ще бъдат намалявани по-бавно. Китайските власти посочиха, че след като споразумението изцяло влезе в сила, ще обложат с нулеви мита близо 7000 вида стоки.

Китай и страните от АСЕАН ще си предоставят взаимно преференциален достъп до пазара на услуги в сектори като бизнес услугите и туризма.

Планира се през 2010 г. търговският оборот между Китай и АСЕАН да достигне 200 млрд. долара спрямо 192.6 млрд. долара през 2008 г. и 113 млрд. долара през 2005 г.

Очаква се АСЕАН да спечели от увеличаването на износа на суровини за Китай, но производителите на потребителски стоки и автомобилни части в Югоизточна Азия може би ще са в неизгодна позиция спрямо по-евтините вносни стоки от Китай. Търговията с храни и напитки, както и със стоки като бижута и козметика в страни като Тайланд, вероятно ще спечели благодарение на по-голямото търсене от Китай.

Компаниите от Югоизточна Азия също може би ще имат полза от по-евтините суровини и междинни продукти от Китай – компаниите за облекло например ще имат достъп до по-евтини материали.

Производителите на стоки като текстил, обувки и стомана в страни като Тайланд, Виетнам и Камбоджа са уязвими от по-евтиния китайски внос.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: