Начало > Новини > Китай пуска най-бързия влак в света

Китай пуска най-бързия влак в света


Китай пуска в експлоатация най-бързата железопътна магистралав света. Средната скорост на движението по нея ще бъде 350 километра в час, съобщи ИТАР-ТАСС.

Първите две пътнически композиции ще минат днес по новата линия, свързваща Ухан, столицата на провинция Хубей в Централен Китай, с главния град на южната провинция Гуандун – Гуанчжоу, посочва агенция Синхуа.

Новата високоскоростна магистрала с дължина над 1000 км ще съкрати времето на пътуването между двете точки от 10 на 3 часа.
Според главният инженер на проекта средната скорост от 350 км/ч е най-високата в света за момента. Подобни линии има сега в Япония, Германия и Франция, но средната скорост по тях не превишава 277 км/ч, подчерта той.

Първият пътнически високоскоростен влак в Китай, развиващ до 250 км/ч, започна да се движи между Шанхай и Ханчжоу през януари 2007 г. За следващите десет години китайското правителство предвижда да бъде изградена мрежа от подобни жп магистрали, които ще свързват 70 на сто от най-големите градове в страната и ще имат обща дължина от 16 000 км, допълва ИТАР-ТАСС.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: