Начало > Новини > Китай очаква 8% икономически ръст и през 2010 г.

Китай очаква 8% икономически ръст и през 2010 г.


Китайската икономика ще се повиши с 8% следващата година. Това прогнозира китайският министър на промишлеността Ли Ичжун, цитиран от „Блумбърг“. Така азиатската страна обяви амбициите си да постави поредния рекорд по отношение на икономическия си растеж.
„Предвид прогнозата ни за 8% ръст на БВП очакваме и 11% растеж на промишленото производство“, е заявил още Ичжун.

Тази година Китай тотално се разграничи от световната рецесия и очаква да регистрира 8.2% икономически ръст. Това е немислимо за която и да било друга от най-големите икономики по света, които ще записват понижения на брутния си продукт. Според последните данни Китай вече е третата най-голямата икономика в света, измествайки Германия и заставайки плътно зад Япония. Азиатската страна възстанови бързо промишленото си производство, кредитирането продължи да расте, а местният фондов пазар започна да трупа значителни печалби, довели до предупреждения за балони.

Подобно на САЩ, и Китай обяви мащабен фискален пакет за икономиката на стойност 600 млрд. долара, който също помогна за съживяването на промишления сектор. Друг плюс е валутната политика на правителството, която държи юана на изгодни за износителите равнища.

Поставените за следващата година цели изглеждат трудно постижими за основните конкуренти на Китай на световната икономическа карта – повечето от тях очакват между 1% и 4% ръст на БВП. Според икономиста на „Муудис“ Алистър Кан е напълно възможно Китай да надскочи собствените си прогнози следващата година.

„Набраната досега инерция предполага, че ще успеят да стигнат до границата от 8% по-бързо, отколкото през тази година“, казва пред „Блумбърг“ Кан, който очаква 9.3% икономически ръст за Китай през 2010 г. Агенцията припомня, че надскачането на икономическата прогноза не е прецедент за азиатската страна – през 2007 г. Китай записа 13% ръст на БВП при прогнозиран растеж 8 на сто.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: