Начало > Новини > Китай отхвърли британската атака за климата

Китай отхвърли британската атака за климата


Китай отхвърли вчера критиките на Великобритания, че е виновен за провала на световната среща на върха в Копенхаген за климата, предаде АП. Говорителката на министерството на външните работи заяви, че е напълно неуместно развитите страни да порицават развиващите се държави, при условие че много от самите тях не спазват настоящите си ангажименти в борбата срещу глобалното затопляне. Усилията на Китай в тази област са сравними с тези на която и да било друга страна, увери тя и определи британските обвинения като неоснователни и политически мотивирани.

В същото време преговарящият за климата в Копенхаген от името на Южна Африка обяви, че резултатът от срещата е „незадоволителен и неприемлив“, а причина за това е сбърканият преговорен процес, който е подрил доверието между делегатите, предаде Ройтерс. Пред репортери Бюенга Сонджика обяви, че на момента правителството му е мислило дори на напусне срещата, но е останало след консултации с други африкански държави. ЮАР беше сред страните, договорили крайния половинчат текст, припомня агенцията. „Ние не го защитаваме, за нас той също е неприемлив“, каза дипломатът. ЮАР е 12-ият замърсител на атмосферата с вредни емисии и е силно зависим от въглища – те са източник за производство на 90% от електричеството в страната. Страната обеща преди срещата да свие вредните си газове с 34% до 2020 г., при условие че бъде сключен широк международен договор.

За Швеция срещата в Копенхаген е „катастрофа“ и „голям провал“. Това заяви министърът на околната среда Андрес Карлгрен преди вчерашната среща на екоминистрите на ЕС, на която трябваше да се обсъди как съюзът да излезе от неловката ситуация и да опита да спаси борбата с промените на климата. ЕС отиде в Копенхаген с надеждата да бъде договорено споразумение за глобално свиване на вредните емисии с 20% до 2020 г. под нивата им от 1990 г., но нищо подобно не се получи.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: