Начало > Култура > Изкуството на войната

Изкуството на войната


„Изкуството на войната” е велико произведение за военната теория от древен Китай. Идеите в тази книга намират широко приложение в сферите на военното дело, политиката и икономиката и на съвременния свят.

„Изкуството на войната” е създадено преди 2500 години. Произведението е най-ранната книга по военна теория в света – появява се 2300 години по-рано от „За война” на Клайсеуиц.

Писателят на „Изкуството на войната” Сун У е военен деятел  династиите Чунчю. За да намери спокойствие, той заминава за царство У. Там той е назначен за генерал. Под негово ръководство войските на У побеждават царство Чу. Сун У обобщава предишните войни и съставя „Изкуството на войната”. В произведението са показани редица общи закономерности при воденето на войните и е поставена цялостна теоретична система за войната.

„Изкуството на войната” е съставено от 13 части по 6000 йероглифи. Всяка част има една основна идея. Например, в частта за стратегически комбинации се дава отговор на въпроса, дали трябва да се започне войната. В нея са направени разяснения за връзките между войната и политиката и между войната и икономиката. В частта „Операции” се разяснява въпроса, как да се води войната. В произведението Сун У посочи, че първата тактика е да се постигне победа по политически начин, втората – по дипломатически начин, третата – с военна сила, а последната – превземане на градове чрез военна атака. За събиране на точна информация, трябва да се използват и шпиони.

В „Изкуството на войната” са включени и философски идеи, например „За да победиш, трябва да познаваш и себе си, и враговете си.” Този израз вече е поговорка сред обикновените китайци. В диалектическо отношение, Сун У разяснява връзките между съперници, между домакин-гост, много – малко, силно – слабо, атака  -защита, победа – загуба, полезно – вредно, и така нататък. На основата на тези противоречия и промените им, Сун У предлага своите стратегии и тактики. Идеите в неговото произведение заемат важно място в развитието на диалектиката в Китай.

Мъдростта на Сун У е известна в цял Китай. Неговите военни и философски идеи са станали достояние на много страни. Неговото произведение вече е преведено на български език.

„Изкуството на войната” също се употребява в търговията и други сфери на обществото. Много бизнесмени и банкери използват на практика идеите на Сун У.

Advertisements
Категории:Култура
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: