Начало > Новини > И нека битката за климата започне сега

И нека битката за климата започне сега


Дванадесет години след подписването на Протокола от Киото, седемнадесет след Срещата за Земята в Рио де Жанейро и над 50 след първите сериозни и научно обосновани предупреждения, че планетата се затопля, светът изглежда решен на сериозни мерки, за да не остави бъдещите поколения без перспектива. Или поне така изглежда точно седмица преди очаквания с огромен интерес форум в Копенхаген. На него 193 държави от ООН, ратифицирали конвенцията за климата, ще поставят на масата своите предложения и ще се надяват да постигнат целите си.

Последните месеци преди срещата преминаха под мотото „сега или никога“ от страна и на привържениците, и противниците на тезата, че затоплянето на Земята е факт и то се дължи в огромна степен на натрупването в атмосферата на парникови газове вследствие на човешката дейност през последния век и половина. От политиците и най-вече от лидерите на големите страни в света се очакваха ясни послания какви са целите и какво може да с е постигне.

След като дълго време са говореше за „окончателен договор“ и „обвързващо споразумение“, преди седмици лидерите на ЕС заявиха, че това е невъзможно. В Копенхаген може да бъде договорено не повече от „политическо разбирателство“ като основа за продължаване на преговорите.

В какво всъщност се коренят проблемите? Всички предварителни разговори се въртяха, а и продължават да се въртят около намаляването на вредните емисии парникови газове, изпускани в атмосферата. В хода на преговорите ясно се очертаха и няколко важни лагера:

– развити държави, склонни да свият значително емисиите си (най-вече представители на ЕС и Япония)

– развити държави, склонни да свият емисиите си с уговорки (САЩ, Австралия, Канада, Южна Корея)

– развиващи се страни, склонни да работят за свиването на емисиите си, ако развитите го сторят (Китай, Индонезия, Бразилия)

– развиващи се страни, очакващи ясни стъпки от богатите, преди да започнат да действат (Индия).

Има и още една група, съставена предимно от бедни и слабо развити страни, които настояват само развитият свят да понесе цената на промяната и не само да свие емисиите, но и изцяло да финансира адаптирането на бедните към промените в климата.

Развитието на ситуацията в последните дни преди началото на преговорите все пак даде надежда, че Копенхаген няма да се окаже провал и да повтори изтъкания от добри намерения, но останал кух като изпълнение Протокол от Киото. Първо, американският президент Барак Обама обяви, че ще присъства на форума и ще предложи там свиване на вредните емисии на САЩ със 17% до 2020 г. спрямо нивата от 2005 г.

Това остава под призивите от страна на ЕС, Япония и много американски учени, но е първата конкретна цифра, сложена на климатичната маса от най-голямата икономика в света, която в момента е втори по обем замърсител на атмосферата. Нещо повече – Обама макар и с условности обяви, че САЩ ще продължат по този път и ще свият емисиите си с 30% до 2025 г., с 42% до 2030 г. и с цели 83% до 2050 г.

Анализатори, цитирани от АФП, обаче побързаха да изтъкнат, че Обама играе опасна игра, тъй като Сенатът все още е далеч от ясен климатичен закон. Според Майкъл Леви от Съвета за външни отношения американската администрация търси доста труден баланс. От една страна, тя се опитва да задоволи европейските искания за поставяне на ясни цели в Копенхаген.

От друга, да го направи така, че да не загуби подкрепата на Сената и Конгреса. Не случайно цифрата съвпада с климатичния закон, гласуван от Камарата на представителите през юни. Ситуацията в Сената обаче е по-сложна, тъй като там законът среща традиционната съпротива не само на републиканците, но и на немалко сенатори демократи от щати, свързани с въглищата и петрола.

И точно в това се корени разковничето на казуса. Емисиите парникови газове в огромната си част са плод най-вече на изгарянето на фосилни горива – въглища, петрол и газ, които обаче на този етап остават основата на световната енергетика и икономика. Най-много СО2 се отделя при употреба на въглища, а двата най-големи като обем замърсители на атмосферата – САЩ и Китай, разполагат с най-големи запаси и най-мощни ТЕЦ-ове на това гориво. Вашингтон не ратифицира Киото именно с аргумента, че това би накърнило растежа на американската икономика.

Китай, който изчакваше американската позиция, обяви само ден след САЩ своите цели. Пекин обясни, че до 2020 г. ще ореже парниковите си емисии в съотношение с икономическото си развитие с около 40-45% спрямо нивата от 2005 г. Така значително ще свие т.нар. въглероден интензитет, без да се отказва от бързо икономическо развитие.

Подобно на американския случай това е първият конкретен ангажимент, поеман досега от Пекин в борбата с промените в климата. Реално китайските емисии ще продължат да нарастват, но вече по-бавно, разчетоха посланието на азиатската страна експерти. Китайската позиция в Копенхаген ще бъда защитавана лично от премиера Вън Цзябао.

Дали обаче обещанията на САЩ и Китай ще се окажат достатъчни? ЕС тепърва ще преценява, но всички първоначални реакции са положителни. Допреди дни изобщо не беше ясно дали двата най-големи замърсителя на атмосферата ще излязат с ясни параметри.

Сега обявените от тях цифри изглеждат като голяма крачка напред. Просто защото общият обем на емисиите им (13.2 млрд. тона годишно) надхвърля този на следващите 8 замърсители – ЕС, Япония, Русия, Индия, Южна Корея, Канада, Бразилия и Индонезия, взети заедно.

Анализаторите тепърва ще разчитат защо двете страни, към които бяха вперени погледите, обявиха целите си точно сега, а не например месец по-рано или на самата среща в Копенхаген. Едно е ясно – картите са на масата и битката с промените на климата може да започне.

 

Цифри

17% е обещаното свиване на емисиите на САЩ до 2020 г. спрямо 2005 г.

40% трябва да бъде намален въглеродният интензитет на Китай до 2020 г.

20% ще свие емисиите си ЕС до 2020 г. спрямо 1990 г

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: