Начало > Новини > Заводът за коли в Ловеч част от цялостна стратегия на Китай за региона

Заводът за коли в Ловеч част от цялостна стратегия на Китай за региона


Китай започва да обикаля около Югоизточна Европа в търсене на бизнес сделки, възползвайки се от пресъхването на капиталовите потоци в региона, за да печели позиции в производствения сектор на 27-те страни членки на Европейския съюз, се казва в коментар на Wall Street Journal.

Китайските компании вече се внедряват в Румъния и България, като азиатската страна предлага и 1 млрд. долара кредит на Молдова – достатъчна сума за покриване в продължение на две години текущия дефицит на най-бедната страна в Европа, пише изданието.

Инвестиционните потоци все още само се процеждат, като общата им стойност през миналата година според данните на Евростат са само 71 млн. евро. Те обаче имат потенциал за бърз растеж, ако оживлението от скорошните сделки продължи.

За пример се дава подписаният преди около месец договор между китайската Great Wall Motor Ltd. и българската компания Литекс Моторс за изграждане на завод за автомобили край Ловеч, чието производство се планира да стартира през 2010 г. Инвестицията е на стойност 80 млн. евро.

Този понеделник пък китайският производител на камиони Dongfeng Motor Group Ltd. подписа меморандум за разбирателство със сръбската държавна компания Fabrika Automobila Priboj. Не бяха разкрити финансови подробности около плановете на двете фирми, но стана ясно, че Dongfeng ще контролира продуктите и бранда на сръбската компания, докато Fabrika Automobila Priboj ще извършва производствения процес.

Междувременно през септември от румънския завод на китайската Shantuo Agricultural Machinery Equipment излязоха първите произведени трактори след покупката на предприятието, което доскоро беше държавна собственост. Азиатският производител планира да вложи в завода над 20 млн. долара.

В коментар на цитиран от вестника германски икономист се казва, че Китай се възползва от нуждата от свеж капитал на изпадналите в рецесия държави в региона, за да придобие позиции тук. Особено внимание се обръща на България и Румъния, чрез които китайските компании могат да влязат „през задния вход“ в промишлеността на ЕС.

Дава се и още един пример с нашата страна, по-конкретно среща от миналата седмица на финансовия министър Симеон Дянков с представители на китайската Luoyang Glass Group в Разград, където компанията обмисля инвестиция от 80 млн. евро в бившата фабрика за стъкло в града.

Advertisements
Категории:Новини
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: