Начало > Култура > Кой е Джан Сяоган?

Кой е Джан Сяоган?


Джан Сяоган (张晓刚) е един от най-известните съвременни китайски художници. Той се ползва с голяма популярност сред колекционерите. Неговите творби се продават на търгове за милиони долари. Стилът му е разпознаваем и уникален. В творбите си той предава и пресъздава  чувствата и усещанията си за социалния и политическия живот в модерен Китай. По неговите думи,  успеха си той дължи на благоприятните обстоятелства: „Аз бях на точното място в точното време. Провървя ми.” И макар че сега той е на върха  (за което той е много благодарен), той не се вълнува от продажба на картини и дали цените на неговите творби се покачват или не, интересува го оценката която той сам дава за работата си и нещата които го подтикват да продължи напред.

Джан Сяоган е роден през 1958 г. в Кунмин. Детството му съвпада с един много труден период в живота на китайския народ –  Културната революция, която оставя огромен отпечатък върху работата му. Тя започна, когато Джан е на осем години. По това време, той не е бил наясно с това, което се случва около него и е щастлив от възможността да не ходи на училище. В този момент той започва да рисува. Майка му е първият му учител: да отклони сина си от безмисленото губене на време тя му купува листове  хартия и пастели. От този момент нататък той вече не може да престане да рисува. На 17 години той решава,  че иска да стане професионален художник.

Според  него, културната революция е не просто период в китайската история, тя представлява едно специално психологическо състояние на китайския народ, което има отражение върху  поведението и манталитета на съвременните китайци. Серия от негови произведения «Bloodline» ( «Родословие“) просто отразява тази връзка между психология на Културната революция и съвременен Китай. Всяка картина е една черно-бяла снимка на членовете на едно голямо семейство. Обща снимка, портрет, според  Джан това е достатъчно формално и изкуствено: тялото е в странно „правилна“ поза, изражението на лицето не изразява никакви емоции. Те са като клонинги с едно и също изражение на лицето и същи мисли.

В началото на кариерата си той е бил изправен пред неразбиране и отхвърляне на неговите произведения, които са далеч от традиционната живопис..

През живота си той често се бори с депресия и алкохолна зависимост. Според него изкуството е  начин да изразиш себе си,  мисли и чувства, освен това благодарение на неговата живопис  той  среща много нови приятели, хора които го разбират, и това всъщмост за него е най-големият му успех.

Advertisements
Категории:Култура
  1. Все още няма коментари.
  1. No trackbacks yet.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: